Είναι γεγονός πως ως ενήλικες κουβαλάμε τραύματα, βιώματα και συνήθειες που είχαμε ως παιδιά.
Η σπουδαιότητα μια υγιεινής διατροφής αλλά και ενός υγιεινού τρόπου ζωής στην παιδική ηλικία, επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ένας ενήλικας παλεύει με την παχυσαρκία αλλά και με οποιαδήποτε άλλη διατροφική διαταραχή!
Πόσοι από εσάς προσπαθείτε από μικρή ηλικία να διορθώσετε την εικόνα σας;
Πόσοι από εσάς είπατε από Δευτέρα δίαιτα;
Πόσοι από εσάς μαγειρεύετε όπως σας έμαθαν οι γονείς σας;
Δεν είναι μεμπτό να θέλετε να αλλάξετε την εικόνα σας, δεν είναι μεμπτό να ξεκινήσετε από Δευτέρα δίαιτα, δεν είναι μεμπτό να μαγειρεύετε όπως οι γονείς σας!
Υπάρχουν όμως ερωτήματα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας. Παλεύετε με κάποια διατροφική διαταραχή; Γιατί προσπαθείτε τόσα χρόνια να χάσετε 5-6 κιλά και δεν τα καταφέρνετε; Γνωρίζετε πώς να τρέφεστε σωστά;
Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται έντονα στη βρεφική και νηπιακή ηλικία και ιδιαίτερα έως τα 6 έτη. Η πρώτη ανησυχία των γονιών για το βάρος των παιδιών τους και συνήθως και η πρώτη σύσταση του παιδιάτρου για δίαιτα στα παιδιά, έρχεται γύρω στα 8 έτη. Ανάλογα με τον τρόπο αντιμετώπισης σε αυτό το στάδιο, μειώνονται ή αυξάνονται οι πιθανότητες για μία διατροφική διαταραχή στην εφηβική ηλικία.
Ο λόγος για όλα αυτά είναι απλός! Ποτέ κανείς δε μας διδάσκει τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού! Είναι τόσο απλό να επενδύσετε λίγο χρόνο στη διατροφική σας εκπαίδευση όχι όταν παρουσιαστεί ένα πρόβλημα αλλά για την πρόληψη αυτού! Άλλωστε είναι πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η διατροφή είναι πρόληψη για όλες τις ασθένειες! Πριν λοιπόν αρχίσετε να συμβουλεύετε τα παιδιά σας μήπως θα ήταν καλύτερα να λύνατε τα δικά σας θέματα;
Ας δούμε όμως μερικούς από τους λόγους που έχετε φτάσει στο φαύλο κύκλο της δίαιτας!
- Στερείτε συνειδητά την τροφή από τον οργανισμό σας πιστεύοντας ότι έτσι θα αδυνατίσετε, αγνοώντας το πραγματικό αίσθημα πείνας. Η γνωστή έκφραση σε όλους δεν τρώω το βράδυ – έκοψα το βραδινό.
- Αυξάνετε πολύ το θερμιδικό φορτίο στη μερίδα σας γιατί η μαμά η γιαγιά σας σας έχει μάθει ότι το φαγητό χρειάζεται τσιγάρισμα ή μπόλικο λάδι για να είναι νόστιμο.
- Μαγειρεύετε μεγάλες ποσότητες φαγητού (γεγονός που κουβαλάμε από την κατοχή) γιατί καλύτερα να περισσεύει παρά να μην φτάνει. Το αποτέλεσμα είναι απλό τρώτε μεγαλύτερη μερίδα από αυτή που χρειάζεστε για να μην το πετάξετε. Άλλωστε αν πετάς το φαγητό είναι αμαρτία, όλοι το ξέρουν αυτό. Μας το είπαν όταν ήμασταν παιδιά.
- Άγχος για να καταναλωθεί γρήγορα το φαγητό. Πόσες φορές άκουσες τους γονείς σου να σου φωνάζουν ότι θα κρυώσει το φαγητό ή ότι πρέπει να φάτε γρήγορα γιατί έχουν και δουλειές. Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που καταπίνουν την τροφή γιατί έτσι έμαθαν από μικροί ή καλύτερα μιμήθηκαν κάποιον από το περιβάλλον τους που έκανε ακριβώς το ίδιο. Εδώ το πρόβλημα είναι το εξής δε μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τον κορεσμό παρά μόνο αν δεν χωράει άλλο στο στομάχι μας. Το γεύμα μας πρέπει να σταματάει όταν νιώθουμε ευχάριστα χορτάτοι.
- Πόσων από εσάς οι γονείς έκρυβαν γλυκά στο σπίτι γιατί δεν έπρεπε να τα τρώτε; Για ποιο λόγο να μην κάνετε και εσείς το ίδιο ως ενήλικες; Άλλωστε οι γονείς αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά. Αυτό μεταφράζεται σαν ενοχή για το φαγητό.
- Δίαιτες γονέων παιδεύουσι τέκνα. Πόσοι γονείς με φυσιολογικό βάρος ή και όχι παιδεύονταν μπροστά στα παιδιά τους με μια δίαιτα μόδας χωρίς να κατανοήσουν ποτέ ότι όλα χωράνε σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ρίζα των διατροφικών διαταραχών είναι οι γονείς που βρίσκονται σε μια μόνιμη δίαιτα για να φτάσουν τα ενίοτε λανθασμένα πρότυπα των εποχών αγνοώντας το αν έχουν ένα φυσιολογικό βάρος.
- Έλλειψη άσκησης στην οικογένεια γιατί υπάρχουν άλλες προτεραιότητες όπως δουλειά, σπουδές κτλ. Η αλήθεια είναι ότι χρόνος για γυμναστική δεν θα βρεθεί ποτέ αλλά θα πρέπει να τον δημιουργήσετε αν σκοπεύετε να μείνετε υγιείς και να διατηρήσετε το βάρος σας.
- Απαγορευμένες τροφές… Δεν υπάρχουν! Υπάρχουν όμως τροφές που μας κάνουν περισσότερο ή λιγότερο καλό! Η συχνότητα που μπαίνουν στο σπίτι ορίζεται από την οικογένεια. Η στέρηση φέρνει πάντα τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά.
- Η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμη σου! Αυτή η έκφραση είχε ιδιαίτερο βάρος στην κατοχή. Με αυτήν την έκφραση με μεγάλωσε η γιαγιά μου. Τότε ομως ήταν πραγματικά μικρή η μερίδα. Αυτό εγώ βέβαια το μετέφρασα στην ενήλικη ζωή λίγο διαφορετικά. Αν δεν τελείωνε το τρίπατο burger και ότι είχε περισσέψει από τους υπόλοιπους για να μην το πετάξουμε δεν τα είχα πάει καλά. Μήπως είσαι στην ίδια ομάδα με εμένα;
- Σχόλια βάρους – ένα μεγάλο κεφάλαιο! Μια θεία που σας ζύγισε μπροστά στα ανίψια για να σας δείξει ότι εκείνα έχουν φυσιολογικό βάρος, μια μαμά που σας τόνισε ότι εκείνη στην ηλικία σας δεν είχε πολλά κιλά και πολλά άλλα παραδείγματα είναι η αφορμή για μια διατροφική διαταραχή! Μη σκεφτείτε ποτέ ότι είστε ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει. Σκεφτείτε ότι κάτι δεν πήγε καλά στον παιδικό εαυτό σας! Μην τα δέχεστε! Αντιδράστε αποενοχοποιηθείτε και ψάξτε να βρείτε τη ρίζα γιατί δε δουλεύουν οι δίαιτες πάνω σας. Εκεί είναι και η λύση του προβλήματος σας.
Θα μπορούσα να βρω πολλούς λόγους ακόμα για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε και μόλις τους αναγνωρίσετε να βγείτε από το συνεχόμενο άγχος για τα κιλά σας! Αλλά θα σταματήσω εδώ έχοντας δώσει αρκετή τροφή για σκέψη.
Γράφω αυτό το άρθρο για να σας υπενθυμίσω ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξετε μια λανθάνουσα κατάσταση! Μάθετε τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σας, καλύψτε τες και αυτός θα σας ανταμείψει με ένα υγιές βάρος που εξασφαλίζει και την υγεία σας. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλο παχύσαρκο ζώο στη φύση εκτός από τον άνθρωπο και ξέρετε γιατί; Γιατί κανένα ζώο δεν στερεί συνειδητά την τροφή από τον οργανισμό του για να αδυνατίσει αλλά ταυτόχρονα δεν τρώει και περισσότερο από τις πραγματικές του ανάγκες για να μην πεινάσει μετά, γιατί είναι στεναχωρημένος ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο!

Ναταλία Κολοκοτρώνη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και στην παχυσαρκία