Συμβουλές για υψηλή χοληστερόλη !

1. Συμπεριλάβετε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
2. Μάθετε περισσότερα για τα λιπαρά.

Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο αγελαδινό βούτυρο, το πλήρες γάλα, το τυρί, το κρέας (όπως και σε πολλά έτοιμα φαγητά). Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα. Στο διαιτολόγιό σας, αντικαταστήστε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με τροφές που είναι πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα αβοκάντο, τα φυτικά έλαια και τα προϊόντα επάλειψης από φυτικά έλαια, καθώς και τα λιπαρά ψάρια.

3. Προτιμήστε εναλλακτικές με μειωμένα λιπαρά ή ακόρεστα λιπαρά.

Αντικαθιστώντας το πλήρες γάλα με το αποβουτυρωμένο, το τυρί με τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή το αγελαδινό βούτυρο με προϊόντα επάλειψης πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας

4. Βάλτε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Για να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών, επιλέξτε τα προϊόντα ολικής αλέσεως ή εναλλακτικές τους, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι.

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι επίσης σημαντική μαζί με δημητριακά, όπως η βρώμη και το κριθάρι. Επίσης, σκεφτείτε να προσθέσετε νιφάδες βρώμης με αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα στο διαιτολόγιό σας.

Όσπρια, όπως τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς είναι επίσης εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών.

5. Καταναλώστε  λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός.

Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε γεύση, αλλά και σε ακόρεστα λιπαρά, ενώ αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής που βοηθά στη διατήρηση της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα.

6. Καταναλώστε φυτικές στερόλες.

Καταναλώνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα από φυτικές στερόλες, 1,7-2,4g ημερησίως, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης κατά 7- 10% μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες, στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μιας ισορροπημένης διατροφής με άφθονα λαχανικά και φρούτα. Βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αλλά δεν είναι δυνατό να καταναλώνετε τη συνιστώμενη ποσότητα των 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών την ημέρα μέσω αυτών των τροφών, για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας.

Καταναλώνοντας τροφές με πρόσθετες φυτικές στερόλες – όπως αυτές της σειράς Becel ProActiv –  θα δείτε σύντομα μείωση στη Χοληστερόλη σας.

7. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας! 

Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε πως η διατροφή για χοληστερίνη που ακολουθείτε προβλέπει την επιθυμία σας για μια μικρή λιχουδιά ανά διαστήματα. Αν έχετε στο μυαλό σας κάποιες υγιεινές επιλογές για επιδόρπιο ή σνακ, είναι λιγότερο πιθανό να «ενδώσετε» σε παλιές συνήθειες, όπως τα έτοιμα γλυκίσματα και τα πατατάκια, τροφές δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Δοκιμάστε: βραχάκια μαύρης σοκολάτας με ξηρούς καρπούς

Τσιπς τορτίγιας με γουακαμολε

Nice cream με παγωμένα φρούτα, άπαχο γάλα και στέβια!