Η απάντηση είναι μια και πάρα πολύ απλή: Να βγεις!
Καλοκαιράκι έχουμε και οι έξοδοι για φαγητό έχουν την τιμητική τους. Υπάρχει όμως μια ανησυχία για το αν μπορεί κάποιος ο οποίος ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής να φάει κάτι, και τι μπορεί να φάει σε μια έξοδο για να μην χαλάσει το πρόγραμμα του.
Ας το πάρουμε από την αρχή όμως, όπως λέμε και ξαναλέμε το πρόγραμμα διατροφής δεν είναι κάτι το οποίο έχει ημερομηνία λήξης. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν είναι μόνο η σωστή οργάνωση και τα ταπεράκια αλλά και η προσαρμογή στις συνήθειες της καθημερινότητας. Είναι όλα ζήτημα διατροφικής εκπαίδευσης. Πάμε να δούμε τώρα πως αντιμετωπίζουμε μια πρόσκληση για φαγητό.
1ο βήμα: Προετοιμασία για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσω:
Αρχικά ξεκαθαρίζουμε στο μυαλό μας ότι σε μια έξοδο για φαγητό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φάω μέχρι να μην μπορώ να σηκωθώ από το τραπέζι. Η συγκεκριμένη έξοδος έχει ως σκοπό το να απολαύσεις την παρέα σου, να γελάσεις και να περάσεις καλά. Α και να δοκιμάσεις νόστιμο φαγητό! Για αυτό και θα φας λίγο από όλα. Ναι, ναι καλά είδες από όλα. Και πως θα γίνει αυτό; Με την μέθοδο του πιάτου φυσικά!
2ο βήμα: Μέθοδος πιάτου
Όταν ξεκινήσουν να έρχονται μπροστά σου όλα τα φαγητά θα χωρίσεις το πιάτο σου στην γνωστή τριάδα ( ½ λαχανικά/ σαλάτες, ¼ πρωτεΐνη , ¼ υδατάνθρακες). Στην ποσότητα που αναλογεί στις πρωτεΐνες μπορείς να βάλεις κάποια αλοιφή που σου αρέσει, κρέας της επιλογής σου, ψάρια ή θαλασσινά ή/ και κάποιο τυράκι. Στους υδατάνθρακες μπορείς να βάλεις ψωμάκι, πατάτες , ίσως κάποιο ριζότο , πλιγούρι, ντακοσαλάτα, και οτιδήποτε έχει ως βάση τους υδατάνθρακες. Τέλος στο άλλο μισό μπορείς να βάλεις κάποια σαλάτα από φρέσκα λαχανικά, κολοκυθάκια ή άλλα ψητά λαχανικά της επιλογής σου. Με αυτόν τον τρόπο έχεις ένα πλήρες γεύμα και απολαμβάνεις όλες τις επιλογές σου.
Extra tip:
Μην πας ξυπόλητος στα αγκάθια!
Καλό είναι όταν η έξοδος είναι προγραμματισμένη να αντικαθιστούμε το μεσημεριανό μας γεύμα(κύριο γεύμα) με αυτό της εξόδου. Επίσης επειδή είναι γνωστό ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν αν παρατηρήσεις συστηματικά ότι δεν μπορείς να συγκρατήσεις την επιθυμία σου για περισσότερο φαγητό ή αν θεωρείς ότι πεινάς διαρκώς κατά τη διάρκεια της εξόδου, δοκίμασε να καταναλώσεις το σνακ σου λίγο πριν βγεις έτσι ώστε να υπάρχει ήδη έστω και λίγο το αίσθημα του κορεσμού. Στην αντίθετη περίπτωση αν δηλαδή επιλέξεις να μείνεις νηστικός/ή όλη την μέρα για να φας ελευθέρα εκείνη την ώρα το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι το αντίθετο. Λόγω της μεγάλης έκθεσης σε φαγητό σε συνδυασμό με το πολύ έντονο αίσθημα της πείνας που οφείλεται σε έλλειψης κατανάλωσης τροφής μέχρι εκείνη την ώρα, θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είσαι σε θέση να κρίνεις αν όντως θες να φας και πόσο, και συνεπώς την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού, που πολύ πιθανόν να προκαλέσει έντονο δυσάρεστο αίσθημα φουσκώματος.
Και αν απορείς τι θα κάνεις όταν έρθει το γλυκό, φυσικά και θα το δοκιμάσεις. Θα φας μια- δυο κουταλιές για να τις απολαύσεις έτσι ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία από το μαγαζί και να συνεχίσεις να περνάς καλά χωρίς να έχεις στερηθεί κάτι.
Θα μου πεις τώρα καλά όλα αυτά για το φαγητό, με το ποτό τι κάνουμε; Εδώ θα σου πω κάποια tips για να ελαχιστοποιήσεις όσο το δυνατόν γίνεται την κατανάλωση του. Αρχικά καλό θα είναι να διαχωρίσεις το αίσθημα της δίψας από την επιθυμία για αλκοόλ. Συχνά σε τέτοιες περιστάσεις όταν διψάμε ασυναίσθητα πίνουμε κάποιο ποτό. Προσπάθησε να το αντικαταστήσεις είτε με νεράκι είτε με κάποιο μη αλκοολούχο ρόφημα.
Μια άλλη λύση είναι να αραιώνεις το ποτό σου έτσι ώστε να αυξάνεται η ποσότητα και να μειώνεται η περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Τέλος προτίμησε πιο απλά ποτά (π.χ. τζιν με τόνικ ή κάποιο ουίσκι) και προσπάθησε να αποφύγεις όσο γίνεται αυτά που έχουν έξτρα προσθήκη ζάχαρης (π.χ. κοκτέιλ) . Παρόλα αυτά είναι η εποχή που φυσικά και θα θες ένα κοκτέιλ. Όταν λοιπόν έχεις αυτή την έντονη επιθυμία κατανάλωσε το αγαπημένο σου κοκτέιλ και απόλαυσε το, απλά προσπάθησε να περιοριστείς στο ένα.
Η έξοδος για φαγητό και ποτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να στερείσαι όταν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Να θυμάσαι πως το πρόγραμμα διατροφής πρέπει να προσαρμόζεται σε εσένα και όχι εσύ σε αυτό.
Στο nutrition stories είμαστε εδώ για να σου προσφέρουμε βιώσιμα προγράμματα διατροφής προσαρμοσμένα στον τρόπο ζωής σου συμπεριλαμβανομένου το ωράριο εργασίας, τις κοινωνικές υποχρεώσεις και φυσικά τις κοινωνικές εξόδους.

Αγγελική Κοσμίδου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Συνεργάτιδα Nutrition Stories